C

+

S

+

G

Ενεργειακές Κοινότητες

PRIMAL GREEN TURNKEY PROJECT

Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μια νέα μορφή Αστικού Συνεταιρισμού που υλοποιεί ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα και μπορεί ελεύθερα να συμψηφίζει παραγωγή με κατανάλωση για τα μέλη του μέσω XΕικονικού Ταυτοχρονισμένου Συμψηφισμού (Virtual Net Billing) χωρίς τους περιορισμούς ισχύος και τοποθεσίας εγκατάστασης που επιβάλλονται για τον απλό ενεργειακό συμψηφισμό των μεμονωμένων επιχειρήσεων και ιδιωτών. 

Η Ε. Κοιν. έχει παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετέχει ως οντότητα και σε άλλες ενεργειακές επενδύσεις καθώς και το δικαίωμα να υλοποιεί δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προσφέροντας κοινωνικό έργο μέσω της ενέργειας.

Τι είναι – Πώς Λειτουργούν

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Οι Ε. Κοιν. αντιμετωπίζονται ευνοϊκά ως προς την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ συνδυάζοντας την παραγωγή με την επιλογή του Ταυτοχρονισμένου Συμψηφισμού (Net Billing ή virtual Net Billing) τα μέλη της μπορούν να παράξουν την ενέργεια που χρειάζονται χωρίς τους περιορισμούς ισχύος των μεμονωμένων παραγωγών.

Επίσης, ως οντότητα, η Ε. Κοιν. μπορεί να συμμετέχει σε άλλα ενεργειακά έργα η να συμπράττει με Ο.Τ.Α. , άλλους οργανισμούς ή άλλες Ε. Κοιν.  

Mε την εισαγωγή του νέου Ν. 5037/2023 δημιουργούνται δύο νέα είδη ενεργειακών κοινοτήτων, οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ) και οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (ΕΚΠ), οι οποίες εμφανίζουν μικρές διαφοροποιήσεις στις κατηγορίες μελών που μπορούν να συμμετάσχουν καθώς και στις δραστηριοτητές με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν.

Δραστηριότητες Ενεργειακής Κοινότητας

Οι Ενεργειακές Κοινότητες (Εν.Κοιν.) μπορούν να έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητες που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με την παραγωγή, διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση ή διάθεση, η Ηλεκτροκίνηση και Φόρτιση Οχημάτων, η εγκατάσταση τεχνολογιών εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας, οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και η παραγωγή ή διαχείριση εναλλακτικών καυσίμων είναι μερικές από τις δραστηριότητες που δύναται να αναπτύξει μια Εν.Κοιν.

Αναλυτικότερα, οι δράσεις της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ). μπορούν να σχετίζονται με:

  • α) εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού από σταθμούς Α.Π.Ε. σταθμούς Α.Π.Ε. με αποθήκευση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μελών τους ή / και καταναλωτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ιδιοκτησίας της Κ.Α.Ε.
  • β) διαχείριση, ιδίως συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή βιομεθάνιο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων
  • γ) εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση Α.Π.Ε.,
  • δ) προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε.,
  • ε) σύνταξη μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή παροχή τεχνικής υποστήριξης, στους ανωτέρω τομείς,
  • στ) διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
  • ζ) παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ε.Ε.,
  • η) ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας,
  • θ) υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας καταναλωτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της Κ.Α.Ε., όπως η παροχή ή ο συμψηφισμός ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω,
  • ι) ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, σύμφωνα με τον ν. 4439/2016 (Α’ 222) ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών,
  • ια) παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπό στοιχεία ΔΕΠΕΑ/Γ/οικ. 176381/21.6.2018
  • απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 2672),
  • ιβ) άσκηση δραστηριότητας σωρευτικής εκπροσώπησης κατά την περ. λβ’ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179),
  • ιγ) άσκηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας του φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κατά την περ. ι του άρθρου 2 του ν. 4710/2020 (Α’ 142),
  • ιδ) δράσεις κοινής ωφέλειας που σχετίζονται με την επάρκεια και τον ανεφοδιασμό πρώτων υλών, ενέργειας, καυσίμων και νερού

Οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (ΕΚΠ) μπορούν να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μια Περιφέρειες και ασκούν υποχρεωτικώς μια τουλάχιστον από τις εξής δραστηριότητες: παραγωγή, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σωρευτική εκπροσώπηση, παροχή ευελιξίας και εξισορρόπησης, καθώς και παροχή υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων υπηρεσιών ενέργειας στα μέλη της. Η Ε.Κ.Π. δύναται να ασκεί και τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α) Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την προώθηση του σκοπού της.

β) Παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή τη συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της.

γ) Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ενεργειακής αειφορίας.

δ) Δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας καταναλωτών, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα αν οι εν λόγω καταναλωτές είναι μέλη της, ιδίως παροχή ή συμψηφισμό ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω.

Οι Ε.Κ.Π. μπορούν να ασκούν επιπλέον τις δραστηριότητες των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας (K.A.Ε.) και να απολαμβάνουν τα οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Κ.Α.Ε., , εφόσον εφαρμόζεται η παρ. 6Γ του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 περί εγγύτητας των μελών.

Πλεονεκτήματα

Ο σχηματισμός Ενεργειακής Κοινότητας προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην πραγματοποίηση ενεργειακών επενδύσεων. Μέσω της Ε. Κοιν. ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανισμοί αποδεσμεύονται από τα ανώτατα όρια παραγωγής που ισχύουν για μεμονωμένους παραγωγούς και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν περιοριστικό παράγοντα κυρίως στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Επίσης, αν λειτουργούν σε καθεστώς Εικονικού Ταυτοχρονισμένου Συμψηφισμού (virtual Net Billing) μπορούν να αυξήσουν τα όρια διαθέσιμης ισχύος.

Επιπλέον, η Εν. Κοιν. είναι αναγνωρισμένη νομική οντότητα που μπορεί να συμμετέχει σε άλλες Εν. Κοιν. ή σε δίκτυα Ενεργειακών Κοινοτήτων αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες παραγωγής και υλοποίησης. Οι Εν. Κοιν. έχουν τη δυνατότητα συνεργειών και με Ο.Τ.Α. ή άλλους φορείς, ενώ διατηρούν το δικαίωμα να προσφέρουν κοινωνικό έργο παράγοντας ενέργεια για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η συμμετοχή σε Εν. Κοιν. δεν απαιτεί ξεχωριστή ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μια νέα μορφή Αστικού Συνεταιρισμού που υλοποιεί ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα και μπορεί ελεύθερα να συμψηφίζει παραγωγή με κατανάλωση για τα μέλη της μέσω Εικονικού Ταυτοχρονισμένου Συμψηφισμού (Virtual Net Billing) χωρίς τους περιορισμούς ισχύος και τις υποχρεώσεις των μεμονωμένων επιχειρήσεων και ιδιωτών, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετέχει ως οντότητα  και σε άλλες ενεργειακές επενδύσεις.

Δεκαπέντε (15) σε περίπτωση που συμμετέχουν τουλάχιστον 15 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Είκοσι (20) αν η Κοινότητα έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Τρία (3) αν συμμετέχει τουλάχιστον ένας ΟΤΑ και τα άλλα δύο μέλη είναι είτε άλλοι ΟΤΑ είτε επιχειρήσεις που ανήκουν κατά 100% σε ΟΤΑ.

Τριάντα (30) σε κάθε άλλη περίπτωση

Με τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual Net Billing) η ενέργεια μπορεί να παράγεται οπουδήποτε (π.χ. σε αγροτεμάχιο ή άλλο κτήριο) και κάθε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση να αντιστοιχίζεται με μία ή περισσότερες παροχές κατανάλωσης που δεν βρίσκονται κατ’ ανάγκη στον ίδιο ή σε όμορο χώρο. Μέσω της συμμετοχής σε Ενεργειακή Κοινότητα ένα ιδιώτης, μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός μπορεί να κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού και να καλύπτει μεγάλο μέρος ή το σύνολο της κατανάλωσής του, έχοντας ταυτόχρονα στη διάθεσή του όλες τις δυνατότητες και εργαλεία που του παρέχει η νομοθεσία σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες

Η Εν. Κοιν. αποτελεί την καλύτερη λύση στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις ή οι ιδιώτες δε θέλουν να δεσμεύονται από τους περιορισμούς ισχύος σε κιλοβάτ που υφίσταται για τα μεμονωμένα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή/και επιθυμούν να αυξήσουν τα όρια διαθέσιμης ισχύος μέσω του Εικονικού Ταυτοχρονισμένου Συμψηφισμού (Virtual Net Billing).

Επίσης, καθώς μια Ε. Κοιν. μπορεί να συμμετέχει και σε άλλες Κοινότητες και να αναπτύξει συνέργιες με οργανισμούς και ΟΤΑ, αποτελεί την καταλληλότερη μορφή όταν επιδιώκεται ένας μακροχρόνιος ευέλικτος ενεργειακός σχεδιασμός.  

Ναι, μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένο συμψηφισμού, αρκεί το αγροτεμάχιο να είναι κατάλληλο και ο κύριός του ή οι συγκύριοι να έχει δώσει τη συγκατάθεσή τους. Στον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual Net Billing) η ενέργεια μπορεί να παράγεται οπουδήποτε μέσα στο ίδιο ηλεκτρικό σύστημα. με τις παροχές κατανάλωσης με τις οποίες αντιστοιχίζεται.

Σε αυτή την περίπτωση ,συμμετέχοντας σε ενεργειακή κοινότητα με άλλες επιχειρήσεις, μπορεί να εγκαταστήσει το σύστημά της σε κοινό χώρο για όλους και να καλύπτει τις ανάγκες της επωφελούμενη ταυτόχρονα από τις οικονομίες κλίμακας στην αγορά, συντήρηση και ασφάλιση του συστήματος παραγωγής ή/και αποθήκευσης (π.χ. πάνελ και έξυπνες μπαταρίες).Η συμμετοχή σε Ε.Κοιν. προσφέρει επίσης τη μέγιστη ευελιξία σε περίπτωση που οι ανάγκες σε ισχύ αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου

Υλοποίησε την ιδέα σου!

Περίγραψέ μας την ιδέα σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για να συζητήσουμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ενδιαφέρομαι για Επενδύσεις σε ΑΠΕ

Στοιχεία Επικοινωνίας